Hem
Kundrespons
Hyr Husbil
Husbilsmodeller
Vanliga frågor
Villkor
Boka / betalning
Kontakta oss
Frågor & Svar - Europa


EUROPA
FRÅGA: Vilket ansvar har husbilsresor.se?


SVAR:
 Husbilsresor.se är har ett samarbete med Motorhomebookers som är ett engelskt företag som är specialiserade på att jämföra olika husbilsuthyrares priser. Man startar sin bokning på husbilsresor.se men man slutför den på motorhomebookers webbsida. Husbilsresor är alltså endast en mellanhand så vi tar inget ansvar för eventuella problem som uppstår utan du får ta kontakt med Motorhomebookers.FRÅGA: Vad händer om någon blir sjuk innan avresan eller om man måste avbryta resan i förtid på grund av sjukdom eller liknande?


SVAR:
 Se till att du har en hemförsäkring som även täcker in den här typen av händelser. 

FRÅGA: Vad gör man om man anländer t.ex. sent en kväll då uthyrningsdepån är stängd?


SVAR:
Vi har samarbete med hotell som ligger i anslutning till depåerna och vi hjälper gärna till med bokning om så önskas. 

FRÅGA: Vad krävs för att få hyra en husbil?

SVAR:
Det är olika för varje land. I Tyskland och Frankrike gäller en åldersgräns på 21 år, i Holland 23 år och i Spanien 25 år. Det är hyreslandets regler som gäller. Om du har fyllt 21 år och har haft körkort i minst ett år kan du exempelvis hyra en husbil i Tyskland och sedan resa ner till Spanien. För fordon över 3,5 ton krävs generellt ett C-körkort. 

FRÅGA: Är det säkert att ställa upp husbilar fritt runt om i Europa?


SVAR:
 Som regel är det inga problem men undvik parkeringsplatser längs huvudstråk. Försök i stället hitta någon avskild plats i ett villaområde eller liknande men kontrollera först vilka regler som gäller för det land du besöker.

Tänk på att allemansrätten är unik för Sverige och att det krävs tillstånd av markägaren för att ställa upp husbilen på privat mark.
FRÅGA: Var kan man tömma toan och fylla på nytt vatten?


SVAR:
På campingplatserna, som det finns gott om i Europa, finns speciella ställen för tömning av systemen och påfyllning av vatten. Under senare år har det också dykt upp fler och fler servicestationer för husbilar där du kan tömma och fylla på vatten. Många av dem erbjuder också nattuppställning, gratis eller mot en mindre avgift. Servicestationerna är utmärkta med nedanstående skylt.
FRÅGA: Hur fungerar depositionen?


SVAR:
 I samband med att du hämtar ut bilen erlägger du en deposition som är uthyrningsföretagets säkerhet om något oförutsett skulle inträffa. Skulle skador uppstå på husbilen som du själv är skyldig till är detta din självrisk. Är skadan av mindre omfattning får du tillbaka mellanskillnaden mellan depositionen och reparationskostnaden. I normala fall återbetalas hela depositionen i samband med att du lämnar tillbaka bilen.FRÅGA: Hur mycket bränsle drar en husbil och hur fort kan man köra?


SVAR:
 En husbil i mellanklassen drar ungefär 1,2 liter diesel per mil. Vad gäller fartgränser skiljer sig reglerna från land till land. I de flesta länderna i Europa gäller samma fartgränser som för personbilar så länge som husbilen väger mindre än 3,5 ton men behagligast kör man i 90-110 km/tim.


  


FRÅGA: Hur kommer man från flygplatsen till uthyrningsdepån?


SVAR:
  I regel ligger hyrstationen inte så långt från de stora internationella flygplatserna. Är man några stycken brukar taxi vara det bästa alternativet. 


  


FRÅGA: Kan man hyra cyklar?


SVAR:
 Inte genom oss men många välordnade campingplatser hyr ut cyklar.  Våra små och medelstora uthyrningsbilar har cykelställ medan de största modellerna i stället har stuvutrymmen som rymmer cyklar.


  

 

FRÅGA: Finns det husgeråd och sängkläder i bilen?


SVAR:
 Ja, en normal husgerådsuppsättning för upp till 6 personer ingår utan kostnad. Vill du slippa ta med egen sovutrustning kan detta hyras separat. Se prislistor.


  

 

FRÅGA: Måste man tvätta och städa husbilen innan återlämnandet?


SVAR:
 Utvändig tvätt ingår i serviceavgiften. Invändigt ska bilen vara städad vid återlämnandet. Vill du inte göra det själv kan du överlämna detta till uthyrningsfirman mot en extra avgift. Se villkor. 


  

 

FRÅGA: Kan man hämta husbilen på en depå och lämna tillbaka den på en annan?


SVAR:
 Nej, generellt gäller att man måste hämta och lämna bilen på samma ställe.
FRÅGA: Hur långt får man köra utan att det blir kilometertillägg?


SVAR: Hyr du hos oss kan du köra obegränsat antal kilometer utan tillägg.
FRÅGA: Hur är utrymmena inuti bilen uppbyggda?


SVAR: I alkovmodellerna är förarhytten överbyggd med ett utrymme där det ryms en dubbelsäng. I de integrerade modellerna är förarhytten ihopkopplad med boutrymmet, man kan t.ex. oftast vända framstolarna och använda dem som fåtöljer. Dagens husbilar inrymmer allt som behövs för att boendet ska bli praktiskt och trevligt.


 


FRÅGA: Får man ha med sig husdjur i husbilen?


SVAR: I princip är det förbjudet med husdjur beroende på allergirisken. Vi har emellertid många utvalda fordon som erbjuder husdjursägare att ta med sin familjemedlem på husbilsäventyr. Hör med oss vad som gäller. 

FRÅGA: Om man väljer att ta sig till uthyrningsdepån i egen personbil, finns det någonstans att parkera under uthyrningsperioden?


SVAR: De flesta hyrstationerna har utrymme på sitt eget område. På vissa platser kan kunden bli hänvisad till någon närliggande plats.
FRÅGA: Hur får man information om hur den tekniska utrustningen i husbilen fungerar?


SVAR:
I samband med hämtningen av husbilen ges en ordentlig genomgång av alla funktioner, på de flesta platserna i form av en videofilm.